Yaklaşık olarak 15 yıl önce ilk bilgisayarı ile tanışan Barış, son 10 yıldır kendisinin “Web” dünyası içinde sürekli dolaştığını fark eder. Bu durumdan şikayetçi midir? tabiki değildir çünkü o hayatının kariyer planlarını çoğu insan gibi internet sektörü üzerine atmış bir insandır.
Lise yıllarına da Bilişim çatısı altında başlayan Barış, aldığı eğitimlerden pek memnun olmasa bile kendini bir nebzede olsun labaratuar derslerine vermeyi başarmış ve ilk Html & Css ile burada tanışmıştır. Yaptığı ilk div çizimlerini anlamamış, css ile bütünleştikten sonra bu işten çoook keyif alacağını çok vakit geçmeden anlamıştır. Div yerine neden table kullanmadığını zamanla anladığında ise haline şükretmiştir.
Barış’ın iş hayatında en çok sevdiği kelimeleri; renk, çizim, şablon, eskiz, html, css, tasarım, photoshop, dreamweaver, notepad++, arayüz, mailing, banner ve daha niceleri olacaktır. Programcılığı çok sever fakat programcılığı tamamen başlı başına matematiksel zekası kuvvetli insanların başardığını farkeder ve bir türlü o işe atılamaz! Fakat biraz üzerinde durup düşünürse daha önceden yazılmış örneğin bir php kodlarının üzerinde editlemeler yapabilir, yapamadığı zaman ise araştırıp çözmeye çalışabilir.
O kendini artık tasarıma daha yakın görür ama tasarım dünyasınında çok ama çok büyük olduğunun bilincindedir ve öğrenmesi gereken çok şeyin olduğunun da farkındadır. Günümüz teknolojisinin hızla ilerleyişi, her gün yeni bir trendle karşılaşmaası Barış’ı çok mutlu eder. Flat Design hastasıdır, microsoft sayesinde tanıştığı için firmaya ayrı bir sempatisi vardır. Onun için her iş, bilgisayarının masüstüsü gibi, sade net ve düzgün olmalıdır. Elindeki olanaklar ile fazla kalabalığa girmeden işi sadelikle çözmeye ve mesajı kısa yoldan iletmeye özen gösterir.
Lise yıllarında Macromedia programları ile sektöre temel girişini yapan Barış, aslında işin Adobe tarafında olduğunu çok uzun sürmeden farkeder ve zorlanmadan keyifli bir geçiş yapar. Artık o işlerini çok çok vakit geçireceği Adobe programları ile yapmaya başlamıştır.
Lise yıllarında aldığı düzensiz eğitim sayesinde üniversiteye çok iyi hazırlanamayan Barış, o zamanın kararıyla hayatından 1 yıl kaybetmek istemez ve sınavsız geçiş hakkını kullanarak Beykent Üniversitesi Basım ve Yayın Teknolojileri programında kendisini bulur. Bölümünü tercih ederken saçma sapan bir şekilde bölümünü çok araştırmaya vakti olmamıştır ama okuduğu bölüm yüzünden pişmanda olmamıştır.Çünkü en sevdiği işler o bölümdeydi!
Temel sanat eğitimi, tipografi, web tasarımı, programlama, girişimcilik, görsel algı ve yaratıcılık konularında dersler almıştır. Çok not tutmayı sevmeyen Barış sınavlara 1-2 gün kala kritik noktaları belirleyip tekrar ederek sınavlarında başarılı olmuştur.
Mesleki dersleri olan labaratuar derslerinde, programları diğer arkadaşlarına göre daha iyi kullanmanın avantajı ile yüksek notlar alarak ortalamasını yüksek tutmuş ve 2 yıllık ön lisans programını Beykent Üniversitesi “Onur Öğrencisi” belgesi ile sonlandırmıştır. Buna kendisi dahi çok şaşırmış ve sevinmiştir.
Önlisans programını noktaladıktan sonra ÖSYM tarafından her yıl yapılan Dikey Geçiş Sınavına girer ve İstanbul Aydın Üniversitesi, Gazetecilik bölümüne %50 burslu olarak yerleşir.Okul ücretinin yıllık maliyetinin biraz yüksek olmasından dolayı bölüme yerleşmeme kararı alır ve artık kariyer planları yapmaya başlar…
İlk iş deneyimini, üniversite yıllarında stajyer olarak Demirören Medya A.Ş çatısı altında bulunan Vatan Gazetesi‘nde 30 gün içerik editörlüğü yaparak kazanmıştır. Önlisans programından mezun olduktan sonra Sahibinden.com‘un yatırım yaptığı dönemin popüler aksesuar&takı sitesi olan gimora.com‘un e-ticaret sitesinde Web İçerik Yöneticisi olarak ilk resmi kariyer adımını atmıştır. Bu firmada E-Ticaret’e yönelik bir sistem olan Magento içerik yönetim sistemi ve altyapısı teknolojisine dair güzel tecrübeler edinmiştir ve artık takır takır kullanır.
Buradaki kariyeri işyerinin yaklaşık 4 ay sonra kapanması sonucu çok uzun sürmemiş ve yeni iş arayışlarına koyulmuştur. Online iş ilanı sitesi olan Kariyer.net üzerinden Vatan Bilgisayar ile görüşmelere başlar ve ikinci kariyer adımını buraya atar. Türkiye’nin en çok satan teknolji sitelerinden birisi olan Vatanbilgisayar.com‘da E-ticaret Web İçerik Yöneticisi olarak yeni görevine başlar.
İlk kampanya bannerları, mailing tasarımları, satış raporları, sosyal medya yönetimi, dijital reklamcılık vs. gibi önemli tecrübelerini burada edinmiştir ve kendisine e-ticaret sektöründe ilerlemek adını büyük faydası dokunmuştur. Vatan, vatan derken Barış’ın buradaki macerasıda pek fazla uzun sürmez ve işe başladıktan 4 ay sonra Vatanbilgisayar’daki yöneticisi Kemal Kerem Bozokluoğlu ile birlikte kariyerine Media-Saturn Holding‘in Türkiye’de ilk defa açtığı E-Ticaret sitesi olan yaklaşık 1,5 yıldır sektörün içinde hızla büyüyen Mediamarkt.com.tr‘de Web İçerik Yöneticisi olarak şu an görevine devam eder.
Mediamarkt.com.tr’nin Türkiye’de online satış sektörüne girmeye hazırlandığı yoğun ve tempolu, ama bir o kadar da keyifli 2013 yılının orta dönemlerinde, çok sevdiği ekip arkadaşları ile birlikte gecesini gündüzüne katıp büyük emekler harcayarak Mediamarkt.com.tr’nin yayın hayatına başlamasında büyük katkısı ve hayatında unutamayacağı güzel anıları olmuştur.
Öğrenmek konu gözetmeksizin Barış’ın en çok sevdiği şeylerden birisidir ve bunu sürekli insanlara birşeyler sorarak, araştırarak ve uygulayarak hayatına yansıtır. Sürekli yeni teknoloji trendlerini merak eder, takip edip araştırır. Teknolojiye bu kadar meraklı olması onu bir kaç kez teknoloji üzerine wordpress tabanlı blog siteleri açmasına sebep olur ve sürekli güncel şekilde makaleler yazar.
Gününün büyük bir bölümü bilgisayar başında geçmesine rağmen asosyal olmaktan korkar ve fırsat buldukça arabasına atlayıp sosyalleşmeye çıkar. Gezmeyi, sporun her türünü, müzik dinlemeyi, fenerbahçeyi, halısaha maçlarını, film izlemeyi, arkadaşlarıyla vakit geçirmeyi, alış veriş yapmayı ve telefonu ile fotoğraflar çekmeyi çok sever. Dilerseniz çektiği fotoğrafları buradan inceleyebilirsiniz.
Barış iş hayatında en çok sevdiği, takip ettiği ve kendini geliştirdiği genel kavramları linkedin profilinden birebir alarak aşağıda tekrar belirtmiştir. O artık bu zamanın ve geleceğin hızla büyüten sektörü; E-Ticaret dünyasının içindedir, ve hayatında çok büyük bir evrim geçirmezse bu sektörün içinde kalmaya ve aşağıdaki kavramların içinde olmaya devam edecektir…
Şimdiden yazı içerisinde yer alan herhangi bir yazım hatası veya anlatım bozukluğu olmuşsa özür diler ve buraya kadar üşenmeyip okuduğunuz için size çok teşekkür eder!
-
CSS (Css yoksa Html neden var ki? der. Çok sever. CSS’i çok iyidir ama CSS3’ün ciddiliğinin çok farkındadır.)
-
Web Content (Yaptığı işleri sitede yayına alarak günün büyük kısmını Content alanlarda geçirir.)
-
HTML (Html’i çok iyidir ama yukarıda dediği gibi, Html5 dünyasını asla ihmal etmez.)
-
Facebook (Yeri gelir zevk alır, yeri gelir işinide yapar. Google’dan sonra en çok ciddiye aldığı trafi ağıdır.)
-
E-Commerce (Artık iş hayatını buraya adamıştır, daha yiyecek çook ekmeği vardır.)
-
Online Marketing (En çok zevk aldığı işlerin kaynağıdır.Biraz daha Google Adwords tecrübesine ihtiyaç duyar.)
-
Marketing (Bu kavram hep onunla olsun.)
-
WordPress (İnternet de, aklına gelecek ilk 3 terimden birisidir.Tema editleme, tasarlama, blog-makale yazma hastasıdır.=
-
Sales (İşinin bir parçası, tabiki çok seviyor.)
-
CMS (Şu an kullandığı gibi güzel yazılmış bir alt yapısı var ise, kullanmak daha keyifli olabilir.)
-
Social Media (İş ve özel hayatının olmazsa olmazlarından.)
-
Social Media Marketing (E tabi trafiği unutma, pazarlamayıda unutma.)
-
Mailing List Management (Müşterileri analiz etmeyi, sektörel mailler atmayı, ticari kaynaklar yaratmayı kim istemez ki? Tasarlamayıda, yollamasınıda çok sever.)
-
Joomla (Çok sık kullanmasada neyin ne olduğunu bilir en azından.)
-
vBulletin (Her gencin olduğu gibi bir forum tecrübeside vardır tabi.)
-
cPanel (Database ve diğer hesaplarını genelde buradan yönetir.Plesk’ten daha çok sever.)
-
Plesk (cPanel’e göre daha az kullanır ama kullanır.)
-
FTP (Dosya aktarımı en keyif aldığı işlerden birisidir.)
-
Web Design (Trendleri takip eder, tasarlar, çizer, wireframe’leri inceler.Yeni trend onunda çok içine sinmiştir.)
- Quark Xpress (Dergi tasarımı yapacak düzeyde kullanmışlığı vardır fakat Adobe inDesign’ı daha çok tercih etmiştir.)
-
Fonts (Tasarım denildiği zaman aklına gelen ilk terimlerden birisidir.Open-Sans, Titilium, Ubuntu en sevdiği serifsiz fontlardır.)
-
Google Analytics (Sitelerini tek takip ettiği raporlama aracı budur.Hastasıdır.Daha iyi derece bir eğitim almak hedefleri arasındadır ama sürekli kurcalar.)
-
Google+ (Facebook’a göre daha az paylaşım yapar ama Google’ın olması onu çok cazip kılar.)
-
Google Adwords (Online reklamcılık dendiği zaman ilk aklına gelen terimdir.Biraz daha tecrübeye ve bütçeye ihtiyacı vardır.)
-
Google Docs (İş hayatının vazgeçilmezleri arasındadır.)
-
Google Webmaster Tools (Sitelerini Google’a bildirmek ve kısa analizler yapmak için çok sık kullanır.)
-
Google Apps (Google’ın neredeyse her ürününü kullanır.)
-
Google Maps (Telefonunda navigasyon yerine kullanır.Çokta pişman değildir.)
-
Blogger ( Yazmayı, paylaşmayı çok sever, Blogger hesapları ile güzel işler planlar.)
-
Backlinks (Sitelerini abartmadan backlinkler ile besler, ama mantıklı davranır.)
-
SEO (Başlı başına bir sektör, araştırmayı çok sever. Sitelerini sürekli seo ya uygun biçimde iyileştirmeye çalışır.)
-
Microsoft Technologies (Adobe programlarından sonra en sık kullandığı ürünlerdir.)
-
Android (6 yıldır 1 kez iPhone macerasında kısa bir ara verdi ama iyi ki geri döndü.)
-
iOS (8 ay kullandı pişman olmadı ama fazla güvenlik biraz sıktı.)
-
iMac (Okul döneminde sürekli iMac kullandı, tasarımlar yaptı. Şu sıralar biraz soğumuş olsada kullanmayı hala çok sever.)
-
MacBook (Notebook’unu satıp Macbook Pro almak planları arasında.)
-
Firewalls (Güvenlik duvarlarına sempatisi yüksektir. Bazen kurtarıcı rol üstlenmeleri kendisini çok sevdirmiştir.)
-
Networking (Ağını genişletmeye elinden geldiği kadar özen gösterir.)