WordPress Site Hızlandırma İpuçları

Güncel bir WordPress kullanıcıysanız sitenizi hızlandırma adına bir kaç adım atmanızın zamanı gelmiş demektir. Bu yazımda sizlere wordpress site hızlandırma teknikleri hakkında bazı bilgiler vereceğim.

Öncelikle şunu belirtmek gerekirse artık her şey eskisi gibi değil. Eğer ciddi bir iş yapıyorsanız en temel olarak ele almanız gereken konu site hızıdır. Buna çok dikkat etmek gerekir. Artık ziyaretçiler o kadar sabırsız ki siteniz en az beş saniye içerisinde açılmıyorsa beklemeye tahammül edemeyip farklı kaynaklara yöneliyorlar.

WordPress kullanırken sitenizin hızına çok dikkat etmeniz gerekir. Site hızına etki eden bir çok faktör mevcut. Şimdi sırasıyla wordpress sitemizi hızlandırmak için neler yapmalıyız bunlardan bahsedelim.

sunucu

1.  İyi bir hosting ya da sunucu firması tercih edin.

Site hızına birebir etki eden en temel faktör sitenizin barındığı sunucudur. Bu işe sıfırdan başlıyorsanız ya da sitenizin yavaşlığından şikayetçi iseniz öncelikle kullandığınız sunucuyu veya hostingi elden geçirmeniz gerekir. Sitenizin barındığı sunucu makinası eskiyse veya içerisinde bir çok log (kayıt) birikmişse sitenizin yavaşlamasına sebep olabilir. Sektörde Turhost, Radore gibi bu işi iyi yapan sunucu firmaları mevcut. Bunlar ile çalışırsanız sitenizin daha hızlı performans göstermesi adına iyi bir adım atmış olursunuz.

wordpress-spam-mesaj

2.  Gereksiz spam, yorum, resim gibi içerikleri kaldırın.

WordPress sitenizde onay bekleyen bir dolu spam yorum varsa bunları arada bir temizleyin. FTP’nizde yer alan kullanmadığınız eklentiler, görseller ve dosyalar sunucunuzda gereksiz yer kaplar. Bunları kullanmıyorsanız yedeğini alıp silebilirsiniz. Sunucu ne kadar rahatlarsa sitenizi o kadar etkileyecektir.

wordpress-wallpapers

 

3. Çok yüksek boyutta görsel kullanmayın.

 

Görseller sitenin geç açılmasına etki eden en önemli faktörlerdendir. Sitede kullandığınız görselleri mutlaka web ortamına uygun düşük boyuta dönüştürmeniz gerekir. Aksi halde sunucuya fazla yükleme yapılacağından görseller sitede yüklenene kadar site çok geç açılacaktır. Sitenin genelinde ise CSS Sprite özelliğini kullanın. Yani temanızda kullandığınız tüm görseller tek bir dosyadan çağırılsın.

wp-optimize

4. Veritabanınızı optimize edin.

Veritabanınız wordpress sitenizde yer alan yazı sürümleriyle, onaylanmamış yorumlar ile sürekli şişer ve boyutu artar. Arada veritabanınızı temizlemek ve optimize etmek sitenizi rahatlatıp daha üstün performans sağlayacaktır. Bunun için site wp optimize eklentisini tavsiye ediyorum.  Yazımı inceleyerek veritabanınızın nasıl optimize edileceği konusunda detaylı bilgi alabilirsiniz.

wp-super-cache

 

5. WP Super Cache eklentisi kullanın.

WordPress sitenize giren ziyaretçiler sayfaya her girdiğinde sitenizin arkaplanında yer alan bütün programsal sorguları çalıştırır. Arkaplanda yüklenen sorgular yanıt verene kadar siteniz de yanıt vermez. Bu sorguları önbelleğe alıp bir defaya mahsus yükleterek muazzam bir tasarruf elde edebilirsiniz. Bunun için site piyasada en çok kullanılan Cache eklentisi olan WP Super Cache eklentisini tavsiye ediyorum.

Barış Doğan

2012 yılından bu yana barisdogan.com.tr'de yazar. Beykent Üniversitesi Basım ve Yayın Teknolojileri / Anadolu Üniversitesi İşletme bölümü mezunu. MediaMarkt Türkiye E-Ticaret departmanında "Kullanıcı Arayüzü Kıdemli Uzmanı" olarak çalışıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir